Vi har alle enten selv været på SU eller kender nogen, som har været det eller er det, og derfor ved vi også, hvor presset ens økonomi kan være, når man kun får udbetalt det begrænsede studie beløb. Som studerende skal du dog ikke lade din SU begrænse dig, for det er nemlig både nemt og forholdsvis billigt, at tage et SU lån.
Du kan søge om et SU lån, hvis du modtager SU. Du skal altså være aktiv studerende – det gælder nemlig ikke, hvis du er på orlov fra dit studie eller har valgt din SU fra i en periode.
Et SU lån ligner ikke et kviklån, du kan nemlig ikke, ligesom ved et kviklån, bare kontakte en tilfældig udbyder, du har fundet på nettet og ansøge. Ansøgningen skal ske via minsu.dk, hvor du logger ind med NemID. Du får svar på din ansøgning i e-Boks og skal her gå ind og udfylde og godkende den låneplan, som du har fået tilsendt. Du får ikke dit lån udbetalt, før du har udfyldt det hele og godkendt betingelserne ved lånet. Det er altså ikke noget, der lige sker over en dag, hvilket også adskiller lånet fra kviklånet.
Du kan ikke tage et SU lån, hvis du har fået et indenfor det seneste år. Til gengæld vil du automatisk blive spurgt et år efter dit første lån er optaget, om du ønsker at forlænge. I tilfælde af at du gør, skal du bare godkende den nye låneplan, og selvfølgelig lade være med at godkende, hvis du ikke ønsker at forlænge lånet.
Du skal ikke betale dit SU lån tilbage, før du er færdig med din uddannelse. Du skal dog stadig huske at tænke fremad, for uanset hvornår du betaler penge tilbage, som du har lånt, så skal de betales tilbage. Så selvom det kan virke som langt ude i fremtiden, så skal du ikke bare låne løs.
Tilbagebetalingen starter den 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor du afsluttede din uddannelse. Det betyder, at hvis du blev færdiguddannet i juni 2016, så skal du ikke begynde at betale dit lån tilbage før 1. januar 2018. Vælger du at starte en ny uddannelse, før du har betalt dit SU lån tilbage, så skal du ikke betale resten tilbage, før du også har afsluttet den anden uddannelse.
Men igen – selvom det kan se ud som om, der er længe til de penge skal betales tilbage, og du regner med at have rigeligt med finanser til den tid, så skal du stadig være forsigtig. Alle lån vil have renter, og det gælder naturligvis også et SU lån. Renten på et SU lån er på 4 % om året, mens du er under uddannelse. Det er en ret lav rente, hvilket faktisk gør SU lånet til et af de billigste lån, når man kigger på rentesatsen. Når du er færdig med din uddannelse, vil din gæld blive forrentet efter diskontoen plus et tillæg eller minus et fradrag – tillæg/fradrag fastsættes hvert år på finansloven.
Der vil altså løbe renter på dit lån indtil det er tilbagebetalt – både mens du læser, og mens du ikke gør – og du skal også betale renter af renterne, så selvom SU lånet har en meget lav rente i forhold til andre lån – for eksempel kviklån, som sagtens kan have en rente på 9 % – så kan det stadig løbe op i længden, og derfor skal du ikke bare lånes løs, men kun det eller de beløb du faktisk har brug for.
Men som studerende skal du heller ikke være bange for at gå ud og låne penge, så længe du bruger din sunde fornuft. Et liv på SU kan være meget skrabet, og når et nyt semester starter, kan det være svært bare at finde penge nok til studiebøger. Her er et SU lån en god idé, for så skal du ikke prioritere mellem en ordentlig kost eller bøger til studiet.
Når man bruger de fleste af sine vågne timer på at læse, er der heller ingen, der vil se skævt til en, fordi man har brug for lidt afveksling. Så du kan også vælge at låne pengene til noget andet og ikke nødvendigvis bøgerne. Plejer du eksempelvis at være på skiferie med familien hvert år, men kan ikke finde råd til det længere, så kan et lån være vejen frem. Det er fair nok at få en pause fra bøgerne en gang i mellem og komme ud og lave noget andet.
Så selvom du selvfølgelig skal tænke på, at du skal have råd til at betale SU lånet tilbage engang, så skal du heller ikke holde dig tilbage. Der kan være mange gode årsager til at gå ud og låne penge, når man er på SU. Selvom du studere kan du godt få gode idéer til projekter, som du har tiden og lysten, men ikke det økonomiske overskud til at få ført ud i livet – og her kan det altså også være en mulighed at gå ud og låne penge. SU satsen er i dag så lav, at der ikke er råd til ret meget andet end husleje og mad, så som studerende at få lidt ekstra luft i budgettet, er der ingen, der vil se skævt til.