Derfor bliver din låneansøgning afvist
Derfor bliver din låneansøgning afvist
22/06/2019
Find det bedste lån med samligningsværktøj
Find det bedste lån: Brug et professionelt sammenligningsværktøj
21/07/2019
Vis alle

Hvordan udføres en kreditvurdering?

Sådan udføres en kreditvurdering

Når en långiver skal låne penge til en låntager, bliver der først lavet en kreditvurdering af låntager. Det gør de ved at indhente forskellige informationer om låntager. Det er både noget de gør i banken og på nettet, men forskellen på de to er, at de i banken typisk stiller en del højere krav til deres låntager end de gør online.

En bank eller en anden form for långiver kan se, hvilke af deres tidligere kunder, der har haft svært ved at betale til tiden, og med afsæt i din kreditvurderinger, kan de afgøre, om der er nogle fællestræk. Disse fællestræk kaldes for risikofaktorer. De har både betydning for, om kreditten kan bevilges og til hvilken pris.

Faktorer der påvirker din kreditvurdering

Der er flere faktorer, der har relevans for din kreditvurdering. Det er dog i høj grad overordnede faktorer, der har betydning for, om du kan blive godkendt til et kviklån eller ej. Det er de følgende tre faktorer:

  1. Indkomst og udgifter
  2. Personlige forhold
  3. Tilbagebetalingshistorik

Det betyder også, at det er disse tre faktorer, der vil blive taget udgangspunkt i, når en långiver skal lave en kreditvurdering af dig. Det sker allerede ved modtagelse af din ansøgning. De tager et nærmere kig på din økonomiske og personlige situation, og med afsæt i denne vurdering, afgør de om du kan godkendes eller ej.

Kreditvurdering hos online låneudbydere

Hvis du ansøger om et lån hos en online långiver, så foregår din kreditvurdering faktisk helt automatisk. Det sker på både automatisk og elektronisk vis, når du har sendt din ansøgning afsted. Det er med til at sikre at hele processen sker hurtigt, så du ikke skal bruge flere dage eller uger på at vente på din kreditvurdering.

Når du underskriver en låneansøgning med dit NemID, så giver du også långiveren lov til at indhente dine relevante kreditoplysninger via SKAT. Som nævnt herover, så er det dog ikke data, der bliver behandlet af en medarbejder på manuelt vis. Det hele sker helt automatisk, hvilket står i kontrast til de traditionelle banker.

Se kreditvurderingen som en fordel

Det er ikke alle, der ser positivt på kreditvurderingen. Der er mange, der mener, det er med til at begrænse deres mulighed for at låne penge hos både bank og online långiver. Det er dog vigtigt at det gøres klart, at det kun er en fordel. Det er dog en god sikkerhed for dig, da du dermed ikke låner mere end du har råd til.

Derfor er det også vigtigt, at du vælger at se det som en fordel for dig. Det kan virke en smule irriterende at få afslag, men her er det vigtigt at tænke på at det er for ens eget bedste – uanset om det er et afslag på et lån til en ny PC eller du har fået afslag på et lån til drømmehuset. Får du afslag, så må du forbedre økonomien.

Du kan eksempelvis arbejde for at forøge din indkomst, nedbringe din gæld eller forøge dit rådighedsbeløb.