Find det rigtige billån til dig
24/10/2016
Gode tips for at blive gældsfri
Gode tips: Sådan bliver du hurtigst gældfri
17/05/2019
Vis alle

Hvad er afdragsfrihed?

Hvad er afdragsfrihed?

Afdragsfrihed er en periode, hvor du ikke skal afdrage på dit lån. Det er muligt at indgå en aftale med din långiver om afdragsfrihed på dit lån. Det kan både lade sig gøre i banken, men også hos en stor del af de mange långivere, du kan finde på nettet. Derfor er afdragsfrihed bestemt ikke noget ukendt fænomen.

Hvilke muligheder har jeg for afdragsfrihed hos online långivere?

Det er ikke muligt at få en lige så lang afdragsfrihed hos en online långiver, som det er muligt i en bank. Typisk kan du slippe for at betale dine afdrag i op til to måneder. Nogle steder er det kun muligt i starten af perioden, mens andre er mere frisindede i denne sammenhæng, hvorfor de lader dig vælge, hvornår du vil bruge den.

Der findes dog også lån på nettet, hvor du får hele to måneders afdragsfrihed hvert år i hele lånets løbetid. Det er dog kun ganske få lån på nettet, der har så lang en løbetid. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke slipper for at betale renter i de måneder, hvor du har afdragsfrihed, hvorfor de faktisk gør de lån dyrere.

Afdragsfrihed kan resultere i højere ydelse

Hvis du vælger at gøre brug af afdragsfrihed på et lån, så skal du være opmærksom på at det vil betyde, at din fremtidige ydelse vil blive højere. Derfor er det også vigtigt at du overvejer det meget, inden du vælger at benytte dig af din afdragsfrie periode. Du skal nemlig sikre dig at du har råd til den højere ydelse først.

Når du indgår en låneaftale, så bliver der aftalt en bestemt løbeperiode. Hvis du i løbet af denne periode vil benytte af én eller to afdragsfrie måneder (eller måske endda flere), så er du nødt til at betale en højere ydelse i de resterende måneder. Gør du ikke det, så kan du ikke nå at betale lånet retur til den aftalte tid.

Din gæld bliver nemlig ikke mindsket i den tid, du ikke afdrager på dit lån. Det skal derfor også kun være noget, du gør brug af, hvis du har brug for et større rådighedsbeløb i en eller flere måneder. Som angivet herover, så er det dog noget, du kommer til at betale for i form af en højere ydelse i de resterende måneder.

Afdragsfrihed bruges ofte ved boligkøb

Det er kun i meget få tilfælde at afdragsfrihed bliver brugt ved et kviklån. Det er dog i høj grad noget, der bruges ved køb af bolig. Mange foretrækker at vælge en afdragsfrihed på f.eks. 10 år på et realkreditlån, så de har frihed til at betale deres banklån af. Det er en meget normal struktur, som mange benytter sig af.

Du skal naturligvis fortsat betaler renter i den tid, hvor du har valgt afdragsfrihed. Det er dog ikke noget, der ændrer på, at der er mange, der vælger at benytte sig af muligheden for afdragsfrihed på deres realkreditlån, så de kan fokusere på at afvikle deres banklån i stedet for.